ACTUALITAT


Jane Goodall i el seu projecte Edelvives

23 gener 2019

La primatòloga, que acaba de visitar Espanya, ha conegut de primera mà el material que Edelvives té sobre la seua figura per a l’etapa d’Infantil.

Moltes han sigut les activitats que Jane Goodall ha dut a terme durant la seua estada al nostre país, però ha tingut temps per a veure amb detall el que els alumnes d’Infantil aprendran sobre ella i la seua trajectòria.

Aquesta octogenària, que malbarata energia i entusiasme, va explicar a l’editora del material que porta el seu nom que «l’educació ha de ser emoció». Aquesta premissa, que a priori sembla tan simple, és la base de la discussió actual sobre com ha de ser la formació.

Va nàixer, com ella mateixa diu, «adorant els animals» i va afermar el seu amor cap a ells el dia que «un ximpanzé se li va acostar sense mostrar ira». El seu amor pels llibres i una gran curiositat van ser els detonants que van fer de Jane una gran investigadora. Per a aquesta incansable científica, la seua mare sempre va ser un gran suport, motiu pel qual reivindica el suport dels pares als projectes dels seus fills. La seua visió optimista del món li porta a reflexionar sobre la importància de les xicotetes coses. En aquest sentit, expressa la seua confiança en les noves generacions i les anima: «cal marcar la diferència cada dia realitzant xicotetes coses per a salvar el món».

El material d’Edelvives sobre aquesta científica és un projecte englobat dins d’Ho veus?. Entre les seues bondats, ofereix la possibilitat de poder treballar amb els més menuts en matèries que, a priori, estan allunyades de l’aula, des de perspectives diferents però necessàriament complementàries, com ara l’art, les matemàtiques i el llenguatge, i dur-les a terme per mitjà de les TIC o l’experimentació. La innovació, marca distintiva dels materials i projectes d’Edelvives, és una part important de la proposta. En la guia didàctica apareixen reflectides diferents possibilitats per a desenvolupar amb el material tallers, racons, intel·ligències múltiples, iniciació a l’aprenentatge cooperatiu o rutines i destreses de pensament. Però, a més, aquest material ostenta un privilegi rellevant: porta l’aval de l'Instituto Jane Goodall España, ja que aquest organisme ha realitzat la revisió d’aquest projecte, tant de la guia didàctica com del material de l’alumne.

Amb la posada en marxa del projecte Jane Goodall d’Ho veus?, Edelvives va tenir l’oportunitat d’entrevistar Laia Dotras, presidenta de l'Instituto Jane Goodall España. En aquella ocasió, ens va contar que estaven molt contents (incloïen la doctora Goodall) que es poguera comptar en el món educatiu amb «materials exclusius, interessants i fàcils d’adaptar» com aquest.

Per a l’editorial comptar amb l'Instituto Jane Goodall España ha sigut un privilegi, com també ho ha sigut el fet de conéixer la mateixa científica, a la qual agraïm el seu temps i la seua disposició. Edelvives sorprén.