ACTUALITAT


Moments compartits i títols meravellosos per al Dia de la Mare

28 abril 2021

Les estones que mares i fills comparteixen al caliu dels llibres es queden gravats en la ment… i en el cor. Per aquest motiu, Edelvives et proposa una selecció de títols, tant en valencià com en castellà, per a regalar en el Dia de la Mare.

Entre les recomanacions es poden trobar, d’una banda, llibres de delicada factura i precioses il·lustracions que són tresors en si mateixos; i d’una altra, lectures per a diferents edats amb les quals les mares gaudiran del millor regal de tots: compartir-les amb els seus xiquets i xiquetes.

Llibres per a regalar a mamà


La famosa novel·la de Alessandro Baricco, Seda, , troba en aquesta edició il·lustrada per Rébecca Dautremer el seu cofre perfecte. El relat narra els viatges al Japó d’un comerciant francés, Joncour, a la recerca d’ous de cuc de seda. A través de la seua mirada, les mares podran conéixer les tradicions del país nipó i assistir a una enigmàtica història d’amor. Les il·lustracions, suaus i suggeridores com la tela que dona títol al llibre, reforcen la delicadesa i la sensualitat de la història.

Elisa en el corazón del laberinto retrata la desesperança d’una xiqueta de quinze anys que s’enfronta a la dura tradició familiar del matrimoni forçat. Però en alçar la tapa del joier de la seua difunta àvia, accedirà a un laberint de personatges i situacions inquietants i catàrtiques. Sébastien Perez ha escrit una història de cerca de la identitat no exempta de moments foscos. L’artista mexicana Ana Juan l’enriqueix amb els seus carbonets i un ús exquisit i subtil del color.

Piel de asno, de la col·lecció de contes Clásicos Ilustrados, és la revisió que l’escriptora francesa Cécile Roumiguière ha fet del conte de Charles Perrault. Destaca la incorporació d’elements de la versió dels germans Grimm i fins i tot de la pel·lícula dirigida per Jacques Demy. El punt de partida de la història és la feliç abundància d’un rei, que tenia una bella esposa, un castell i un ase que li proporcionava tot l’or que desitjava. Les il·lustracions d’Alessandra Maria recorren al carbó, al pa d’or i a la tinta, en una combinació perfecta per a retratar aquest món opulent.

Regalar Espíritus y criaturas de Japón és regalar un passaport a un món de somni. El llibre recull nou contes de la tradició oral japonesa, que l’orientalista Lafcadio Hearn va posar per escrit a la darreria del segle xix. Les històries de personatges meravellosos s’acompanyen de les il·lustracions evocadores de Benjamin Lacombe, que recorre a tècniques diferents segons l’atmosfera que desitja recrear.

Una altra aposta d’èxit és el segon volum del projecte una biblia, il·lustrat per Rébecca Dautremer i amb textos del Nou Testament revisitats per Philippe Lechermeier. Aquest tàndem francés ofereix una visió renovada i sorprenent, refrescant i respectuosa d’aquests textos sagrats, amb un gran potencial simbòlic que, sens dubte, captivarà les lectores.

El llibre Genios,  per la seua part, permetrà conéixer la vida i el temperament d’algunes de les personalitats més genials del segle xx. Vint ments brillants del món del cinema, la literatura, la pintura o la música queden meravellosament immortalitzades en les seues pàgines. Com? Gràcies als textos íntims de María José Lorente i a les sorprenents il·lustracions del seu germà, Antonio.
I per a acabar, recomanem tres lectures per a mares modernes i actuals: si els agraden les novel·les de ciència ficció i les distopies, no poden deixar escapar dos dels nostres títols més exitosos en valencià: Relats d’un futur imperfecte, de Mariló Àlvarez Sanchis, i La ciutat aèria, de Jordi Colonques i amb il·lustracions de Vero Navarro. I, naturalment, la novel·la revelació de la primavera i que va causar furor durant la passada Plaça del Llibre d’Alacant, 25 de maig, d’Isa Romero. A més a més, aquest darrer títol té com a protagonista Maria de la Serra, una jove valenta i lluitadora, símbol de la fortalesa femenina en moments de dificultat.

Llibres per a llegir amb mamà


Per a lectors de 0 a 3 anys
A què juga la ratolineta amb sa mare? Què cultiva la conilleta amb sa mare ? Els més menuts de la casa es divertiran alçant les solapes de Con mi mamá i descobrint quines coses fan amb les seues mares diferents cries del món animal.

Per a lectors de 3 a 6 anys
Mireu junts com creix la panxa de la mare a mesura que s’acosta el naixement del bebé! La Laura i la panxa de la mare mostra en desenfadades il·lustracions els canvis que el cos de la mare experimenta durant la gestació. Això ajudarà els lectors a preparar-se davant de l’arribada d’un germanet o germaneta.

Aquests dos llibres de Liesbet Slegers són de tapa dura i tenen els cantons arredonits i el text en majúscula, per a facilitar-ne la manipulació i l’ús per part dels més menuts.

En Mare robot, gràcies a la mare protagonista, una robot que decideix posar-se en vaga, mares i fills podeu reflexionar sobre la igualtat de gènere i la importància de la col·laboració. El text és de Zidrou, qui va ser durant molts anys guionista de la revista Spirou, i les il·lustracions les signa Sébastien Chebret.

Los sueños de la jirafa està escrit i il·lustrat per Xan López Domínguez. Mamà girafa conta a la seua filla com són els animals que poblen la sabana. La filla, que no arriba a veure’ls, els imagina com vol i la mare, al seu torn, es nodreix de les seues fantasies. Una deliciosa visió de les relacions maternofilials que tracta amb la mateixa delicadesa i tendresa els dos punts de vista: el de les mares i el dels xiquets i xiquetes.

Per a lectors de 6 a 8 anys
Veritat que la mare mai diria «Demà tens escola, però pots ficar-te al llit quan t’abellisca»? Todo lo que una mamá nunca dirá és un divertit àlbum il·lustrat que pega la volta a les «típiques frases de mare», amb resultats absurds. Un punt de partida humorístic per a parlar sobre les normes i el bon comportament. Tots aquests disbarats i les seues entremaliades il·lustracions delectaran els lectors de 6 a 8 anys, tan disposats a obeir com a explorar els límits pel seu compte.

I l’exitosa col·lecció Terra de llegendes, de l’escriptora Alícia Casanova, ens ofereix dues opcions meravelloses amb personatges femenins ben destacats: L’escala de la donzella i El barranc de l’Encantada, il·lustrades per Marta Chaves i Raquel Sánchez Pros respectivament. Una mescla perfecta d’aventura, misteri i tradició amb unes il·lustracions delicioses.

Per a lectors de 8 a 10 anys
Qui eren les amazones? Per què es diuen així? Mares i fills podeu conéixer junts l’origen i els costums d’aquestes singulars dones en Las valientes Amazonas. Així es titula el nou llibre de Ricardo Gómez, de la col·lecció Mites Clàssics i amb il·lustracions de l’argentina Rebeca Luciani. És una obra idònia per a descobrir nous models de dones i aprofundir en l’Antiguitat grega.

Per a lectors majors de 10 anys
Per què va l’espantall a Oz? Quins sentiments s’apoderen d’ell durant el camí? Aquesta és la perspectiva des de la qual Benjamin Lacombe i Sébastien Perez han abordat la seua versió d’El mago de Oz per a la col·lecció de contes Clásicos Ilustrados. El toc modern proporcionat al text clàssic de L. Frank Baum i la lluminositat gràfica amb què es retrata Oz el converteixen en una obra totalment nova.
Finalment, El jersei de la mare és un àlbum il·lustrat de gran tendresa pensat per a ajudar en el dol davant de la pèrdua d’un ser estimat. Aquest àlbum, gràcies a les seues belles metàfores al voltant dels records (són com el jersei de la mare, te’l pots posar i sentir la seua abraçada) o a la sensació de trobar-la a faltar (és com nadar cap a una riba i no arribar-hi mai), ajuda a identificar les emocions i els sentiments que solen aparéixer durant el dol.

De mare, només n’hi ha una. De llibres per a compartir amb ella, afortunadament, n’hi ha moltíssims. Quin triaràs tu?