ACTUALITAT


Els Premis Ala Delta i Alandar 2024 ja tenen guanyadors

27 setembre 2023

Carolina Gilbert i Daniel Lorente han assolit el Premi Ala Delta de Literatura infantil, i Manuel López Gallego ha aconseguit el Premi de narrativa juvenil Alandar, tots dos convocats per Grupo Edelvives.

Els escriptors novells Carolina Gilbert i Daniel Lorente, autors de la novel·la Gwyneth, han resultat guanyadors de la trenta-quatrena edició del Premi de Literatura infantil Ala Delta.

El jurat del Premi Ala Delta va estar integrat per Isabel Benito (mediadora cultural), Beatriz Berrocal (guanyadora de l'edició passada), Ana López Andrade (professora), Marina Navarro (bibliotecària), Ignacio Chao (editor) i Jorge Gómez, que va fer de secretari.

L'obra guardonada, Gwyneth, és una evocadora història de gènere fantàstic que transporta els lectors i les lectores a un remot i alegre poble d'Alaska, primer, i després a Ningunaparte, un paratge hivernal vedat als humans, al qual s'accedeix a través d'un medalló màgic.

La petita Gwyneth viu amb el seu pare, cap de la policia local de Skagway. La vida plàcida d'aquest racó de món es veu entelada per les inquietuds de la xiqueta òrfena de mare, que pateix assetjament escolar i no acaba de trobar el seu lloc a l'escola ni al món. Un viatge extraordinari i fantàstic, i uns companys de viatge inoblidables portaran Gwyneth a descobrir la seua identitat a Ningunaparte. En aquesta història, a més, els lectors i les lectores podran gaudir amb ossos polars, trens voladors o elfos.

lorente

Carolina Gilbert i Daniel Lorente

Daniel ens confessa que la història de Gwyneth va sorgir a partir d'un somni que va tenir. En aquell somni, hi havia una xiqueta que no rebia els regals de Nadal. Aquesta visió es va transformar ràpidament en un esborrany que van elaborar al ritme de mil sis-centes paraules al dia. D'aquesta manera van anar donant forma al primer esborrany d'una novel·la càlida i plena de situacions en les quals van plasmar vivències personals, totes garbellades per la màgia de la literatura.

Carolina ha col·laborat en diversos projectes literaris benèfics, exercint rols com ara antòloga, maquetadora i correctora. Per la seua banda, Daniel treballa d'electricista. Tots dos han tingut una relació molt estreta amb la literatura fantàstica de la qual en són àvids lectors. Aquesta obra serà la primera que publiquen.

«Obtenir el Premi Ala Delta és assolir un somni i encara no les tenim totes que siga veritat —explica Carolina—. Dani és electricista i mai havia imaginat que veuria el seu nom a la coberta d'un llibre. Pel que fa a mi, la meua experiència editorial encara és a les beceroles. Però rebem aquest reconeixement com la resposta a molta feina i esforç».

No és habitual que una obra s'escriga a quatre mans. De fet, és la primera vegada que el Premi Ala Delta, després de trenta-quatre edicions, recau en un text amb aquesta característica. «Hem trobat el nostre ritme i el nostre paper fent la novel·la. Carolina escriu i després tots dos rellegim el text i, en aquest sentit, soc particularment actiu suggerint idees noves. Ara ens emociona pensar que aquest llibre arribarà a molts xiquets i xiquetes que, potser, s'identifiquen amb Gwyneth. A més, ens agradaria que la història els faça reflexionar sobre la manera com es comporten els altres. I, sobretot, que es divertisquen», ens diu Daniel.

Així mateix, Manuel López Gallego ha estat guardonat amb el premi Alandar, en la seua vintena edició, per la seua obra Verano en el asteroide. El jurat que va decidir atorgar-li el premi estava format per Mari Ángeles Alonso (bibliotecària), Begoña Regueiro (professora), Lara Meana (llibretera), José Antonio Francés (guanyador de l'edició passada) i Violante Krahe (editora). Juan Nieto Marín va fer de secretari.

L'obra, una novel·la d'iniciació, té com a protagonista Horaci, un xic de tretze anys que està passant una etapa difícil: els seus pares s'han separat i a l'institut pateix assetjament. Horaci vol passar l'estiu amb el seu avi, amb qui comparteix una gran admiració per Antoine de Saint-Exupéry i la fascinació pels avions. El que no sap és que aquest serà un dels estius més importants de la seua vida.

Manuel Lopez

Manuel López Gallego

«Com a la majoria de les meues novel·les, he provat de reflectir aquell moment tan difícil i transcendental en l'existència de qualsevol persona que és l'adolescència. La superació dels problemes que es plantegen en aquest període és fonamental per a la resta de la nostra vida», explica López Gallego.

El jurat del premi va valorar la destresa de l'autor «per manejar els temps narratius, en intriga que va endavant o endarrere segons convinga entre el passat, el present i el futur». Així mateix, va assenyalar «la delicadesa amb la qual l'autor insereix dins de la trama episodis de la vida i l'obra de Sant-Exupéry, mitjançant analogies amb la quotidianitat dels personatges». Segons la seua opinió, és «una excel·lent narració de misteri que agradarà molt a tota classe de lectors/es i que aborda de manera admirable la passió per l'aviació, un tema molt poc freqüent en les novel·les juvenils».

Manuel Lopez Gallego, tot i que va néixer a Galícia, és extremeny d'adopció. Diplomat en Magisteri i llicenciat en Filologia Hispànica, durant molts anys ha estat professor d'institut de Llengua castellana i literatura. Les seues primeres obres de ficció publicades van ser relats i narracions de viatges, tot i que després d'obtenir el Premi Leer es Vivir el 2006 amb la novel·la El alma del bosque, es va dedicar fonamentalment a escriure obres per a joves, com ara La manzana de Marco Polo (Premi Villa de Pozuelo 2010), El naufragio, El poeta y la muerte (Premi Diputació de Còrdova de novel·la juvenil 2013), Viento azul o El final del camino.

La nostra enhorabona a les persones premiades!