ACTUALITAT


Un repàs a les novetats literàries

16 febrer 2019

Edelvives amplia el catàleg en valencià i aposta per una nova col·lecció de llegendes valencianes il·lustrades per a primers lectors. La col·lecció «Terra de llegendes», pensada perquè els més menuts descobrisquen històries de la tradició oral valenciana.

La nova col·lecció «Terra de llegendes» s’ha inaugurat amb dos títols: El drac del Patriarca i L’escala de la donzella. Adaptades per Alícia Casanova, han estat pensades per a introduir els més menuts en llegendes que formen part de la tradició valenciana. Els menuts podran conéixer la història d’un malvat drac que tenia atemorida la ciutat de València i també la història de Fàtima, una princesa de Moixent que amb l’ajuda d’un mag va aconseguir descobrir els secrets de la muntanya.

La col·lecció es va presentar en la Fira del Llibre de València amb un espectacle en què els assistents van gaudir d’un contacontes, a càrrec d’Alícia Casanova, i d’una mostra d’il·lustració en directe per part dels dibuixants: David González i Marta Chaves.

Alícia Casanova

Alícia Casanova narrant les llegendes.

Marta Chaves i David González

Marta Chaves i David González signant els llibres.

Alícia Casanova, Marta Chaves i David González

Alícia Casanova, Marta Chaves i David González.

Marta Chaves i Alícia Casanova

Marta Chaves i Alícia Casanova durant el contacontes.

David González ha il·lustrat El drac del patriarca, un dels títols més venuts en la Plaça del Llibre de València, que va tenir lloc el passat mes de novembre. El dibuixant també va participar en la mostra Ilustra Castelló, en què va explicar el procés d’il·lustració de la història.

Per la seua banda, la il·lustradora Marta Chaves va exposar al novembre en la primera edició del festival del llibre il·lustrat Baba Kamo, al Centre de Cultura Contemporània de València, amb una il·lustració de la protagonista de la llegenda. A més, convé destacar que la Sala Amadís de Madrid també ha acollit una mostra de les seues il·lustracions amb motiu del vinté aniversari del Premi Injuve, oberta al públic fins al 18 de gener.

Marta Chaves

La il·lustració de Marta Chaves exposada en el festival Baba Kamo de València.

Marta Chaves

La il·lustració de Marta Chaves exposada a la Sala Amadís de Madrid.

La col·lecció «Albades» s’amplia amb sis títols més

Pel que fa a la col·lecció «Albades», la sèrie roja dedicada a lectors a partir de 5 anys s’ha ampliat amb dos títols més: La bicicleta, escrit per Anca Balaj i il·lustrat per Zuriñe Aguirre, i Un regal per a Sílvia, escrit per Fran Pintadera i il·lustrat per Ximo Abadía. Els autors participaren en la Fira del Llibre de València amb la signatura d’exemplars.

Els interessats en les històries de misteri poden descobrir L’estranya desaparició dels formatges quadrats, de l’escriptora Pura María García i il·lustrat per Iris Amaya. Inclosa en la sèrie verda d'«Albades» per a lectors a partir de deu anys, aquesta divertida història conta, amb un estil àgil i amé, la intrigant investigació que du a terme una colla d’amics al voltant de la desaparició d’uns quadratges. L’autora va presentar la seua obra per primera vegada en la Fira del Llibre de València, acompanyada d’una sessió de màgia amb Fer el mag. Al juny, la llibreria Ambra de Gandia també va acollir la presentació del llibre.

Pura María García

Pura María García durant la Fira del Llibre.

Fira del Llibre

El públic de la Fira del Llibre durant l’espectacle de màgia.

Pel que fa a «Albades Juvenil», destaca Relats d’un futur imperfecteun recull de nou narracions distòpiques de la jove escriptora Mariló Àlvarez. L’autora és una de les poques veus que té actualment la ciència-ficció en valencià i amb aquests relats inquietants i gens esperançadors aboca els joves lectors a la reflexió sobre un futur incert i poc prometedor. Mariló Àlvarez va presentar l’obra durant la Fira del Llibre de València amb una taula rodona formada per Rubén Fernández, Víctor Lumbreras i Irene Rodrigo, amb el títol «Futurs (im)perfectes i distopies possibles», i mesos més tard, també en la Plaça del Llibre, amb una tertúlia conduïda per Irene Rodrigo.

En el vídeo següent, Mariló Àlvarez és entrevistada durant la Fira del Llibre de València.

També en la mateixa col·lecció s’ha publicat Miralluny, de Daniel Hernández Chambers, Premi Alandar 2017, i El far de la dona absent, de David Fernández Sifres, Premi Alandar 2011. El primer narra la història de Juli i Irene, dos xiquets units pels secrets que comencen a percebre per mitjà d’una ullera de llarga vista; el segon és la història d’Hugo, qui es troba enmig d’un enigma que el porta fins a la Segona Guerra Mundial.